ALLscrap kitsas
ALL scrap kitsas ανακύκλωση αλουμινίου
ανακυκλωση αλουμινιου, ανακυκλωση μεταλλων,ανακυκλωση,ανακυκλωση χαλκου,ανακυκλωση σιδηρου, ,εταιρεια ανακυκλωσησ,
το αλουμίνιο | ALLscrap kitsas το αλουμινιο
Το αλουμίνιο
Το αργίλιο ή το αλουμίνιο (Aluminium) είναι το χημικό στοιχείο με σύμβολο και ατομικό αριθμό 13. Είναι ένα αργυρόλευκο μέταλλο στοιχείο που ανήκει στην ομάδα IIIA του περιοδικού συστήματος μαζί με το βόριο. Είναι το πιο άφθονο μέταλλο στο φλοιό της Γης και συνολικά το τρίτο (3ο) πιο άφθονο χημικό στοιχείο συνολικά στον πλανήτη μας, μετά το οξυγόνο και το πυρίτιο. Κατά βάρος αποτελεί περίπου το 8% του στερεού φλοιού. Ωστόσο είναι πολύ δραστικό χημικά ώστε να βρίσκεται στη φύση ως ελεύθερο μέταλλο. Αντίθετα, βρίσκεται ενωμένο σε πάνω από 270 διαφορετικά ορυκτά. Η κύρια πηγή για τη βιομηχανική παραγωγή του μετάλλου είναι ο βωξίτης.
Το μεταλλικό αλουμίνιο έχει (φαινομενικά) μεγάλη ικανότητα στο να αντιστέκεται στη διάβρωση. Αυτό στην ουσία συμβαίνει γιατί με την έκθεση του μετάλλου στην ατμόσφαιρα σχηματίζει στιγμιαία ένα λεπτό επιφανειακό, μη ορατό, στρώμα οξειδίου του, που εμποδίζει τη βαθύτερη διάβρωσή του (φαινόμενο της παθητικοποίησης). Επίσης, εξαιτίας της σχετικά χαμηλής του πυκνότητας και της μεγάλης του ικανότητας να δημιουργεί μεγάλη ποικιλία κραμάτων, έγινε στρατηγικό μέταλλο για την αεροδιαστημική (και όχι μόνο) βιομηχανία. Είναι, επίσης, εξαιρετικά χρήσιμο στη χημική βιομηχανία, τόσο αυτούσιο ως καταλύτης, όσο και με τη μορφή διαφόρων ενώσεών του.
Το αλουμίνιο παράγεται από το ορυκτό βωξίτης. Για να γίνει ένα κιλό αλουμίνιο, χρειάζονται 4 κιλά βωξίτη.
Με την ανακύκλωση εξοικονομείται το 95% της ενέργειας που καταναλώνεται για την παραγωγή του αλουμινίου απευθείας από βωξίτη. Κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 900.000.000 κουτιά αλουμινίου για τη συσκευασία αναψυκτικών. Στην Ελλάδα το 1994 παράχθηκαν 500.000.000 αλουμινένια κουτιά. Η αξία αυτής της ποσότητας που καταλήγει στα σκουπίδια είναι 7,2 εκατομμύρια δολάρια. Το ποσοστόανακύκλωσης αλουμινίου στη χώρα μας αγγίζει το 25% (1990). Η ανακύκλωση του αλουμινίου αφορά κυρίως τα κουτιά αναψυκτικών και μπύρας, καθώς και υδροροές, πλαίσια παραθύρων, έπιπλα κήπου, εξαρτήματα αυτοκινήτων και γίνεται σε ειδικά κέντρα εμπορίας, όπου τήκεται και κατόπιν σε φύλλα μεταφέρεται σε εργοστάσια για την παραγωγή νέων προϊόντων. Τα μέταλλα συσκευασίας (το αλουμίνιο, λευκοσίδηρος) διαχωρίζονται μεταξύ τους με μαγνήτες (το αλουμίνιο δεν μαγνητίζεται). Τη συλλογή των αλουμινένιων κουτιών διεξάγουν οι δήμοι, οι κοινότητες, μη κερδοσκοπικές ομάδες και εταιρείες (Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, ομάδα Ανακύκλωσης της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης κ.λπ.), έμποροι και κέντρα ανακύκλωσης αλουμινίου. Τα αλουμινένια κουτιά έχουν αρκετά πλεονεκτήματα. Κατ’ αρχάς η ανακύκλωσή τους μπορεί να επαναλαμβάνεται συνεχώς, χωρίς το αλουμίνιο να χάνει τις ιδιότητές του. Επίσης δεν απαιτείται διαδικασία διαχωρισμού υλικών κατά την ανακύκλωσή τους, αφού κατασκευάζονται μόνο από ένα υλικό, το αλουμίνιο.
Τέλος τα άδεια κουτιά μπορούν εύκολα να συμπιεστούν και έτσι να μειωθεί σημαντικά ο όγκος τους. Επίσης είναι ελαφριά και άθραυστα. Όλα αυτά διευκολύνουν τη μεταφορά τους στα κέντρα συλλογής.Όταν πετάμε ένα κουτί αλουμινίου στα σκουπίδια, στην πραγματικότητα πετάμε την πρώτη ύλη (βωξίτη), την ενέργεια (0,8KWh)και την ανθρώπινη εργασία, που χρειάστηκε για να παραχθεί το αλουμίνιο του κουτιού από το βωξίτη, τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί για την εξόρυξη του βωξίτη και την παραγωγή αλουμινίου. Εκτός όμως από αυτό, αυξάνουμε τον όγκο των σκουπιδιών καιρυπαίνουμε το περιβάλλον εφόσον οι εργασίες για την παραγωγή αλουμινίου δημιουργούν απόβλητα.